2015-2016 Διεπιστημονικά Προγράμματα
Και φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν τα εξής 5 διεπιστημονικά προγράμματα:
Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας:
1) Αποκτώ δεξιότητες δημιουργώντας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την γεωλόγο μας κ.Λαγουδάκη Έλενα και συμμετέχοντα τον κ. Μενεγάτο Νικόλαο, φιλόλογο.
2) Δημιουργώ - Χαίρομαι - Αισθάνομαι Δυνατός, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την τεχνολόγο μας κ. Ντούρου Ιωάννα.
Τα δύο ανωτέρω προγράμματα συνεργάζονται στενά μέσω των οποίων μαθητές, μαθήτριες της Β΄και Γ΄Γυμνασίου εκφράζονται, δημιουργούν με χειροποίητες κατασκευές οι οποίες από τη μια αναπτύσσουν την νοημοσύνη, από την άλλη το αποτέλεσμα είναι χειροπιαστό, είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες που χαρίζουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους και τους προμηθεύουν εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή. Μια τέτοια ευκαιρία ήταν και η συμμετοχή τους στο παζάρι τοπικών προϊόντων, που καλλιέργησε ικανότητες τεχνικής πωλήσεων όπως φαίνεται και παρακάτω:
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Γαστούνη και την Καλαμάτα όπως φαίνεται και παρακάτω:
2016: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Γαστούνη & Καλαμάτα
Πολιτιστικά Προγράμματα:
3) Διασχολική Σύμπραξη με πολιτιστικά προγράμματα με τίτλο "Χω(ο)ρο ΜουσικοΣυναπαντήματα" με τα σχολεία: 3ο ΓΕΛ Πάτρας, 2ο Γυμνάσιο Παραλίας και Μουσικό Σχολείο Πατρών.Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η συναδέλφισσα πληροφορικής: κ. Καλλιμάνη Αθηνά. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί οι συνάδελφοι: η μουσικός μας κ.Χριστοδουλοπούλου Ελένη και ο υποδιευθυντής μας και θεολόγος κ.Βενετής Δημήτρης. Με αυτό το πρόγραμμα το σχολείο διοργάνωσε διήμερο μαθητικό φεστιβάλ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού συνδέσμου Πατρών στις 13 Μαΐου 2016 και στην πλατεία Ελευθερίας στις 14 Μαΐου 2016, ένα πραγματικό άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία. Συμμετέχοντα σχολεία: 2ο Γ/σιο Παραλίας, 14ο και 21ο Γ/σιο Πάτρας, 1ο και 3ο ΓΕΛ Πατρών, Μουσικό Σχολείο Πάτρας. Μια μοναδική εμπειρία μουσικοθεατρικής και δραματοποιημένης δημιουργίας αντιπολεμικού περιεχομένου, υπέρ της αλληλεγγύης των λαών μέσω συλλογικής δουλειάς και ευθύνης. Σημαντικός αφανής αρωγός στο πρόγραμμα αυτό, η συνάδελφός μας της αγγλικής φιλολογίας κ. Μπαρακίτη Σταυρούλα. Τα παιδιά από την Α΄, Β΄και Γ ΄Γυμνασίου του προγράμματος συμμετείχαν σε λογοτεχνικό - καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέμου Φιλολόγων Πατρών όπου και απέσπασαν 2 τιμητικές διακρίσεις, όπως φαίνεται και παρακάτω:
Φεστιβάλ Θεάτρου, Μουσικής και Χορού 13/5/2016 και 14/5/2016. Ο απόηχος!
2016: Λογοτεχνικός/ Καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός
4) "Ας αρχίσουν οι χοροί", ένα πρόγραμμα χορογραφίας μοντέρνων χορών, χοροέκφρασης, εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παραλλαγές δημοτικών χορών, με δημιουργικότητα, φαντασία, διοχέτευση ενέργειας μαθητών και μαθητριών σε υγιή μονοπάτια. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανωτέρο πολιτιστικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή των παιδιών, μαθητών/τριών της Α΄και Β΄Γυμνασίου, στο διήμερο μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο "Χω(ο)ρο ΜουσικοΣυναπαντήματα", η αίσθηση της αναγνώρισης από το ευρύ κοινό, της αυτοεκτίμησης, της ικανοποίησης από το χειροκρότημα ήταν μερικά από αυτά που μπορούμε να μεταφέρουμε στην ιστοσελίδα. Τα παιδιά συμμετείχαν επίσης στην εορτή της 25ης Μαρτίου 2016 χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η συναδέλφισσα Φυσικής Αγωγής κ. Κυρζοπούλου Κλεοπάτρα και συμμετέχοντες οι: κ. Μενεγάτος Νικόλαος, φιλόλογος και η βιολόγος κ.Παπαδοπούλου Άννα.
Στα δύο ανωτέρω προγράμματα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε έκθεση φωτογραφίας, όπως φαίνεται παρακάτω:
2015-2016 Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Έκθεση Φωτογραφίας
5) Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο "Οι εκκλησίες της Θεσσαλονίκης από τον 4ο μ.Χ. αιώνα εως την άλωσή της το 1430 μ.Χ." Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ο συνάδελφος κ. Βενετής Δημήτρης και συμμετέχουσα η συναδέλφισσα κ. Χριστοδουλοπούλου Ελένη.
Το πρόγραμμα στοχεύει:
1.Να κατανοήσουν οι μαθητές την αδιάσπαστη σχέση του ανθρώπου με την τέχνη.
2.Να γνωρίσουν οι μαθητές την σημασία των κτιρίων για την ανάπτυξη του πολιτισμού.
3.Να αποκτήσουν γνώσεις για την ιδιαιτερότητα των κτιρίων και της σημασίας τους στην κοινωνία και τον άνθρωπο.
4.Να γνωρίσουν τα έργα των προγόνων τους.
5.Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στη χρησιμότητα των κτιρίων, με απώτερο σκοπό να ενδιαφερθούν γι? αυτά, να τα διαφυλάσσουν και να τα διαχειρίζονται λελογισμένα.
6.Να προσεγγίσουν τον λαϊκό πολιτισμό και να συντηρούν τα στοιχεία του.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες προσπαθούμε να προωθήσουμε τους μαθητές/τριες μας στην ανάπτυξη διαφορετικών ικανοτήτων, με την προσδοκία να τους εφοδιάσουμε με γνώσεις, κριτήρια και κριτικό πνεύμα, ώστε να αντιμετωπίσουν με σεβασμό το πολύτιμο πολιτισμικό τους παρελθόν.
Στο πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη όπου μελετήθηκαν τα εν λόγω μνημεία -Ναοί. Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, συνέλεξαν το υλικό τους (φωτογραφικό, μουσειακό κτλ.) και συνέταξαν μια πολυσέλιδη εργασία την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθήτριες του Σχολείου μας Βασιλοπούλου Μαρία - Φωτεινή, Μακρή Γεωργία και Ροντίκα Μορόι φιλοτέχνησαν δημιουργίες με κάρβουνο του Ναού Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου της Θεσσαλονίκης όπως φαίνεται σήμερα και όπως ήταν επί Τουρκοκρατίας αντίστοιχα. Τις ευχαριστούμε θερμά μια και τα έργα τους κοσμούν το Σχολείο μας!
2016: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Τα διεπιστημονικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν φέτος παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου την Τρίτη στις 10 Μαΐου 2016, στο χώρο του σχολείου.